William en Harry Blaak, Capelle aan den IJssel

 
 

Harry en William Blaak doen dit jaar ook mee met onze verkoop. Liefhebbers uit Zuid-Holland en actief in afdeling 5. Aangezien de meeste friezen deze mannen wellicht (nog) niet kennen hieronder enige info. Harry is op facebook ook erg actief en op zijn eigen website. Voor extra info kunt u kijken op https://wblaakracingpigeons.nl/

December, 2022

William Blaak (1996) is als jonge liefhebber in 2014 met duiven gestart en wel spelend onder de naam W. Blaak. Het bijzondere aan deze situatie was dat William de duivensport niet van huis uit mee heeft gekregen. De duivenmicrobe is blijkbaar door opa Blaak doorgegeven, aangezien die samen met zijn vader en broer wel jarenlang fanatiek de duivensport heeft beoefend, eerst in Rotterdam en later in Ridderkerk en Oud Beijerland. 

Na het overlijden van (o) pa Blaak is ook Harry zich intensief gaan bemoeien met de duivensport. Ze bleven echter spelen onder de naam W. Blaak, als eerbetoon aan (o)pa Blaak die jaren onder deze naam in Rotterdam heeft gespeeld. We spelen programma waarbij we ons de laatste jaren steeds meer proberen toe te leggen op de dagfond. De basis van onze duiven bestond vooral uit het soort van de Rotterdamse combinatie Romein- Klein, deze duiven zijn uitermate geschikt voor de vitesse en midfond afstanden. 

De laatste jaren is er vooral geïnvesteerd in dagfondduiven, onder ander bij Henk Marsman (Zwartsluis), Henri en Mark van de Berg ( IJsselmuiden), Theo Pander (Joure), de combinatie Geerlings van Duin ( Noordwijkerhout), Team van Oss (Velddriel) en tenslotte ook 7 rechtstreekse Koopmannen uit Ermerveen.

 

Doorbraak 2017

 

Uiteraard ging het bij de start niet van een leien dakje, in 2014 en 2015 was het tot aan de jonge duivenvluchten kommer en kwel. Een bijzonder moment was dan ook wel de eerste jonge duivenvlucht van 2015, slechts een paar weken na het plotselinge overlijden van (o)pa Blaak. Van de eerste vlucht uit Duffel vloog William uit het niets de 1e in de vereniging, dat was een bijzondere ontlading. Dat we er in Gouwe en IJssel er maar 1 van de 17 in hadden en dat die de 248e prijs vloog van 4267 duiven wisten we niet eens. Dit duivinnetje, de 022, had William gekregen van Bert Cornelisse. Een paar weken later werd er nog een keer een 1e gevlogen in de vereniging op Quivrain, daarnaast werden er elke week met de jonge duiven wat prijsjes gevlogen. Inmiddels waren de buurjongens ook enthousiast geworden en werd ook daar een hok neergezet. Aangezien William op een zelf getimmerd hokje speelde, werd er besloten om ook bij ons in de tuin maar een “echt” hok neer zetten. In 2016 werd hier vanaf gespeeld, met wisselende successen. De doorbraak kwam in 2017.

2017 - 2019

In 2017 werden we voor het eerst Generaal Kampioen van PV de Snelvlieger in Capelle aan den IJssel, een vereniging met toen 16 spelende hokken. In Rayon A van het samenspel Gouwe IJssel werden we dat jaar 4e Generaal onaangewezen. In 2018/2019 en 2020 werden we niet alleen opnieuw Generaal Kampioen van PV de Snelvlieger, maar tevens Generaal Kampioen van Stedelijk Krimpen (ongeveer 60 hokken), Generaal Kampioen in Rayon A Gouwe IJssel (onaangewezen ongeveer 90 hokken) en respectievelijk 9e , 5e en 10e Generaal in geheel Gouwe IJssel.

In het oog springende resultaten waren er al in 2018, toen uit het niets een 26e NPO Chateauroux gevlogen werd tegen 8444 duiven en een 31e in de sector 2 tegen 12511 duiven. In 2019 vlogen we ook voor het eerst een 1e in Gouwe en IJssel, op Quivrain tegen ruim 4800 duiven. Dit deden we met de Quinty. We sloten dat seizoen ook af met een 1e in Gouwe IJssel, gevlogen door Jason, dit tegen 1300 duiven en een 5e tegen 8500 in Sector 2. 

2021 - 2022

Omdat in 2021 al duidelijk werd dat William wat minder energie zou gaan steken in de sport werd er in dat jaar niet aan alle vluchten meegedaan, wat uiteindelijk toch nog resulteerde in een 2e generaal kampioenschap in Rayon A.

Inmiddels heeft William een stapje terug gedaan en zal Harry in 2022 voor het eerst alleen gaan spelen. Dat zal vooral de nodige aanpassingen vergen in het trainingsschema, het zal een hele uitdaging worden om het niveau van de laatste jaren vast te houden. Harry heeft als doel gesteld om mooie uitslagen te draaien op met name de dagfondvluchten en de jonge duiven midfondvluchten. Kampioenschappen vindt hij minder belangrijk, waardoor de boog niet elke week gespannen staat en er meer van het thuiskomen van de duiven genoten kan worden. In 2022 werd er al heel behoorlijk gespeeld op de dagfond, waarbij de 2e dagfondvlucht Issoudun er qua prestaties bovenuit sprong. In Rayon A werd er 1,4,6,14,16 etc tegen 586 duiven gevlogen en startten we met de 34e,61e en 78e NPO tegen 9293 in afdeling 5. Topper op de dagfond was in 2022 “Patricks Choice”.

 

Tevens werd dit jaar de finalerace van de Dutch Golden Classic gewonnen en werd deze duif uiteindelijk 2e duifkampioen over 4 midfondvluchten. Dit leverde nog een mooi zakcentje op ook.